Image Alt

David Takacs Photography

  /  Esküvő Blog   /  Mennyibe kerül egy esküvői fotós 2024-ben?

Milyen árral kell számolnotok?

Elsődlegesen, azt fontos tudni – mint minden egyéb esküvői szolgáltató esetében -, hogy elég nagy eltéréseket találhatunk az árak tekintetében. Ennek természetesen számos oka lehet. Az árak tekintetében a tapasztalat a leginkább mérvadó. Érthető okokból egészen eltérő díjszabást láthatunk egy kezdő fotós és egy tíz-tizenöt év tapasztalatát maga mögött tudó fotós esetében. Valamint a helyszín kapcsán fontos azt is figyelembe venni, hogy az adott szolgáltatónak mennyire messzire kell majd utaznia az esküvő helyszínére.

Mindezeket figyelembe véve 2024-ben egy profi tapasztalattal rendelkező esküvői fotós díja valahol 300-750 ezer forint között mozog. Bizony ez nem kis összeg, ezért jogos lehet a felvetés, hogy vajon megéri-e esküvői fotóst fogadni. Ehhez érdemes látnotok, hogy bizony milyen szolgáltatásokat is fed le valójában az esküvői fotós költsége.

Egy örök emlék, amit 20-30 év múlva is visszanézhettek.

Miket fed le egy esküvői fotós költsége?

A jegyespár szempontjából egyértelműen az a legfontosabb kérdés, hogy az árért cserébe milyen szolgáltatásokat kapnak majd. Ez egy esküvői fotós esetében az alábbiakból tevődik össze:

  • Előzetes online vagy személyes konzultáció
  • Jegyesfotózás
  • Készülődés fotózása
  • Polgári és egyházi szertartás fotózása
  • Csoportképek, gratulációk, csokordobás, tortavágás fotózása
  • Kreatív esküvői fotózás a nagy napon
  • Vacsora és lakodalom fotózása
  • Fotókönyvek szerkesztése és készítése

A fent leírt szolgáltatásokon felül természetesen az utómunka is fontos része a szolgáltatásnak. 

Ez legalább 50-70 munkaórát tesz ki, tehát a nagy napon felül még jó néhány napos munkát jelent. Ennek során az elkészült képek közül rengeteg utómunkázott fotót készítek el. Ennek száma a csomagajánlatotoktól függ, és fotósonként változó. Nagyobb csomagok esetében akár 600-900 retusált és tökéletesen szerkesztett képet jelent.

Ez pedig még mindig nem minden. Hiszen a számotokra biztosított szolgáltatásokon felül a fotósnak több költsége is felmerül, melyeket természetesen a többi szolgáltatóhoz hasonlóan beépítenek az árba.
Ezek közé tartozik többek között a helyszínre utazás és annak költségei, valamint a felszereléshez, szoftverekhez kapcsolódó havi költségek is.

Ahogy láthatjátok, az esküvői fotós munkája bizony az esküvőtök nagy részét lefedi, azonban már a nagy nap előtt elkezdődik – az előzetes beszélgetéssel – és utána is jó néhány napig eltart. Ha pedig ebbe belegondolunk, a fent megadott ár talán nem is tűnik annyira érthetetlenül soknak. Azonban ennél is fontosabb, hogy az esküvőtöket olyan módon örökítsük meg, amely egy életre szóló emléket jelent majd.