Image Alt

David Takacs Photography

  /  Esküvő Blog   /  Mennyibe kerül egy esküvői fotós 2024-ben?

Milyen árral kell számolnotok?

Elsődlegesen, azt fontos tudni – mint minden egyéb esküvői szolgáltató esetében -, hogy elég nagy eltéréseket találhatunk az árak tekintetében. Ennek természetesen számos oka lehet. Valószínűleg a szolgáltató tapasztalata az, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja, hogy mennyire lesz drága a szolgáltatás. Hiszen érthető okokból egészen eltérő díjszabást láthatunk egy kezdő fotós és egy akár tíz-tizenöt év tapasztalatát maga mögött tudó fotós esetében. Emellett azonban olyan tényezők is befolyásolják majd, mint a lokáció, hiszen a kisebb városokban bizony könnyen ráakadhattok alacsonyabb áron dolgozó fotósra, mint például a fővárosban. Valamint a helyszín kapcsán fontos azt is figyelembe venni, hogy az adott szolgáltatónak mennyire messzire kell majd utaznia az esküvő helyszínére.

Mindezeket figyelembe véve 2024-ben egy profi tapasztalattal rendelkező esküvői fotós díja valahol 3-750 ezer forint között mozog. Bizony ez nem kis összeg, ezért jogos lehet a felvetés, hogy vajon megéri-e esküvői fotóst fogadni. Ehhez érdemes látnotok, hogy bizony milyen szolgáltatásokat is fed le valójában az esküvői fotós költsége.

Az egyetlen dolog ami 20-30 év múlva is megmarad nektek.

Miket fed le egy esküvői fotós költsége?

A jegyespár szempontjából egyértelműen az a fontos kérdés, hogy az árért cserébe milyen szolgáltatásokat kapnak majd. Ez egy esküvői fotós esetében az alábbiakból tevődik össze:

  • Előzetes online vagy személyes konzultáció
  • Készülődés fotózása
  • Polgári és egyházi szertarás fotózása
  • Csoportképek, gratulációk és csokordobás, tortavágás fotózása
  • Kreatív esküvői fotózás a nagy napon
  • Vacsora és lakodalom fotózása

A fent leírt szolgáltatásokon felül természetesen az utómunka is fontos része a szolgáltatásnak. Ez legalább 50-70 munkaórát tesz ki, tehát a nagy napon felül még jó néhány napos munkát jelent. Ennek során az elkészült képek közül rengeteg utómunkázott fotót készítek el. Ennek száma a csomagajánlatoktól függ, tehát fotósonként változó. Nagyobb csomagok esetében akár 5-700 retusált és tökéletesen szerkesztett képet jelent.

Ez pedig még mindig nem minden. Hiszen a számotokra biztosított szolgáltatásokon felül a fotósnak több költsége is felmerül, melyeket természetesen a többi szolgáltatóhoz hasonlóan beépítenek az árba.
Ezek közé tartozik többek között a helyszínre utazás és annak költségei, valamint a felszereléshez, szoftverekhez kapcsolódó költségek is.

Ahogyan láthatjátok, az esküvői fotós munka bizony az esküvőtök nagyrészét lefedi, azonban már a nagy nap előtt elkezdődik az előzetes beszélgetéssel és utána is jó néhány napig tart. Ha pedig ebbe belegondolunk, a fent megadott ár talán nem is tűnik annyira érthetetlenül soknak. Azonban ennél is fontosabb, hogy az esküvőtöket olyan módon örökítsük meg, amely egy életre szóló emléket jelent majd.